Poeta Ioana Ieronim a lucrat ca redactor pentru enciclopedii straine, apoi jurnalist cultural. A fost atasat cultural la Washington DC (1992-96), apoi director de program Fulbright in Bucuresti. Actualmente e scriitor free-lance, membra a Uniunii Scriitorilor si a PEN-Club (unde a fost o vreme secretar general) din România. A publicat mai multe volume de poezie, unele bilingve (romana-engleza, romana-germana). Poezia ei a fost inclusa in antologii aparute in Grecia, Polonia, Argentina, Turcia etc. A participat la programe, ateliere, festivaluri in Catalonia, Statele Unite, Marea Britanie, Republica Irlanda, Irlanda de Nord, Scotia, Austria, Germania, Grecia, Suedia, Slovenia, Serbia, Ungaria, Republica Ceha, Republica Moldova, Polonia, Turcia, Israel. Recent, a manifestat preocupari in domeniul teatrului.
-Multi oameni isi fac un bilant la trecerea dintre ani: ce a insemnat pentru dvs. anul 2009?
- Daca ma gândesc, 2009 a fost un an al cartilor si calatoriilor. Dar eu nu prea sunt dintre cei care isi fac bilanturi…
- Totusi recent, la Târgul de Carte Gaudeamus, v-am vazut lansând o carte de versuri la Editura Vinea, in seria "Editii definitive", un volum care este in sine un bilant, o retrospectiva literara!
- Drept e. Si sunt foarte bucuroasa ca am fost inclusa in aceasta colectie a editurii, care mi-a daruit de câtiva ani incoace un sir de lecturi exceptionale din poezie contemporana româneasca: voci distincte, solide, importante ale creatiei noastre lirice de azi (contrazicând evident ideea ca traim o criza a literaturii. La nivel creator nu e cazul!). Nu mai putin ma bucur ca, la editia mea «definitiva», un critic pe care il apreciez in mod deosebit, Paul Cernat, este cel care a facut selectia si prefata.
- Ce rol are o asemenea retrospectiva pentru autor? Si de ce apare tocmai acum?
- Este o coinci