În vreme ce producătorii care respectă legea nu pot majora preţurile după bunul plac, evazioniştii sunt primii care umflă preţurile, pentru a compensa pierderile rezultate din schimbul valutar.
Piaţa alimentelor se împarte în două părţi. Pe de o parte, există piaţa neagră, iar, pe de altă parte, “piaţa albă spre gri”, după cum a explicat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, prezent în cadrul unei emisiuni difuzate de RTV. Producătorii care plătesc taxe şi impozite trebuie să respecte termenii contractelor încheiate cu furnizorii şi distribuitorii, astfel că scumpirea materiei prime se reflectă în preţurile plătite de consumatorii finali cu o întârziere de aproximativ 30 de zile. Însă, producătorii de pe piaţa neagră ridică preţurile imediat după scumpirea materiei prime, spune Minea.
În plus, producătorii corecţi plătesc şi contribuţii către bugetul asigurărilor sociale, trebuie să se conformeze normelor sanitar-veterinare, astfel că ei au costuri mult mai mari decât evazioniştii.
În condiţiile în care energia electrică şi gazele se vor scumpi, preţurile la alimente se vor majora în următoarele trei luni, cel mai mare salt urmând să fie înregistrat în luna martie. Scumpirea curentului şi a gazelor afectează în primul rând producătorii primari, adică agricultorii şi fermierii din zootehnie, precum şi distribuitorii, a mai precizat preşedintele Romalimenta.
Procesatorii vor fi afectaţi într-o mai mică măsură de majorarea costurilor energiei electrice şi a gazelor, deoarece acestea reprezintă aproximativ 2% din costul final al produselor din carne, de exemplu.
Cu toate acestea, scumpirea materiei prime pe pieţele internaţionale vor determina majorări de preţuri. România importă circa 80% din necesarul de carne de porc şi 40% din necesarul de carne de vită.
“Carnea de porc importată din Germani