Armata belgiană a anunţat retragerea completă a militarilor săi din Kosovo, după zece ani de prezenţă în forţele NATO, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. 205 soldaţi belgieni se află încă pe teren, integraţi aşa-numitei KFOR, forţa NATO de stabilizare a Kosovo. 130 dintre aceştia se întorc acasă săptămâna viitoare, restul va reveni în Belgia înainte de 31 martie.
Armata belgiană a anunţat retragerea completă a militarilor săi din Kosovo, după zece ani de prezenţă în forţele NATO, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio). 205 soldaţi belgieni se află încă pe teren, integraţi aşa-numitei KFOR, forţa NATO de stabilizare a Kosovo. 130 dintre aceştia se întorc acasă săptămâna viitoare, restul va reveni în Belgia înainte de 31 martie.
Ultimele echipamente şi instalaţii militare belgiene, aflate acum la Kosovska Mitrovica, lângă frontiera cu Serbia vor fi demontate în februarie.
Belgia pune astfel capăt a zece ani de prezenţă neîntreruptă în KFOR, dar o prezenţă diminuată odată cu trecerea timpului, în plin apogeu al conflictului kosovar militarii belgienii fiind în număr de o mie două sute.
Retragerea treptată a forţelor internaţionale în zonă este o strategie a NATO, care a decis reducerea cu o treime a personalului KFOR acum, în ianuarie.
Reducerea forţelor NATO a început însă odată cu plecarea spaniolilor anul trecut, cu toate că în 1999 când a fost constituită KFOR, deviza sa era "am venit împreună, plecăm împreună".
Kosovo nu mai este astăzi o provincie sârbă, ci un stat recunoscut de 65 de ţări, printre care şi de Belgia, iar stabilitatea zonei este crescândă. Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Armata belgiană a anunţat retragerea completă a militarilor săi din Kosovo, după zece ani de prezenţă în forţele NATO, transmite corespondentul RFI la Bruxelles,