Din ce in ce mai multe tari europene anunta masuri bugetare mai restrictive pentru acest an, pe masura ce pietele financiare sunt afectate de problemele Greciei.
Pe langa Romania, care a anuntat planuri de reducere a deficitului bugetar cu doua procente, in 2010, Portugalia intentioneaza sa-si reduca deficitul, ajuns la 9% din produsul intern brut.
De asemenea, Irlanda a propus un buget in care se prevede reducerea cheltuielilor cu peste sase procente, acesta fiind cel mai dur plan fiscal din ultima generatie, incluzand si taierea salariilor angajatilor la stat.
Pe de alta parte, Spania a anuntat ca vrea sa faca reduceri de 50 de milioane de euro pana in 2013, avand in vedere ca deficitul sau bugetar a ajuns la aproape 10% din produsul intern brut, de trei ori mai mare decat cel permis, in mod normal, in Uniunea Europeana, de 3% din PIB.
Atat Polonia, cat si Republica Ceha vor definitiva planurile pentru reducerea deficitelor bugetare, de la 9%, in acest an, la 3%, in 2014, in cazul celei din urma.
In schimb, Bulgaria a reusit deja sa taie cheltuielile cu 15 procente, incepand din luna iulie, cand actualul guvern de centru-dreapta a preluat puterea.
Valul de reduceri vine in urma problemelor pe care le are Grecia, al carui deficit bugetar a ajuns la 12% din PIB, desi unii economisti sunt de parere ca aceasta cifra ar putea fi chiar mai mare, deoarece cred ca nu pot avea incredere in datele oficiale.
Banca Centrala Europeana sustine noile masuri, unul dintre directorii din board declarand ca guvernele trebuie sa inceapa sa pregateasca un exit credibil si sustenabil din programele de stimuli financiari.
"Daca nu se face acest lucru, deficitul public in zona euro ar putea ajunge rapid la 100% din produsul intern brut. In acest caz, s-ar pierde increderea in finantele publice