» Premierul polonez, Donald Tusk, a anuntat ieri un set de masuri economice menite sa intareasca disciplina financiara care a salvat Polonia de la recesiunea in care s-a cufundat restul Europei. Dupa ce a reusit sa mentina cresterea economica de 1,5% in 2009, liderul liberal de la Varsovia intentioneaza sa reduca deficitul bugetar si datoria publica, concomitent cu o reforma restransa, dar semnificativa, care va consolida sustenabilitatea sistemului de pensii de stat.
Asa cum a explicat intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times cu o zi inainte de anuntarea oficiala a masurilor pentru intarirea economiei poloneze, premierul liberal de la Varsovia nu intentioneaza sa schimbe nimic din fondul politicilor economice.
Cheia, pe care Polonia a gasit-o inca inainte de ivirea primelor semne ale dezechilibrelor din sistemul financiar international si care i-a asigurat o baza solida pentru mentinerea cresterii, va fi in continuare abordarea de tip liberal – orientarea catre stimularea concurentei pe piete, in paralel cu economisirea si rigoarea de tip anglo-saxon in administrarea finantelor de stat.
Decis sa ia masuri care sa intareasca Polonia dupa criza, Tusk vizeaza eliminarea dezechilibrelor macroeconomice pentru a evita o putin probabila, dar periculoasa reeditare a situatiei din Islanda, tara care urma acelasi tip de politici neoliberale, dar a carei supradimensionare a sistemului bancar (sistem dependent de finantarea externa, stimulata de o politica monetara mult prea riscanta) a adus colapsul economic odata instalat blocajul pe pietele de capital internationale.
Concret, guvernul lui Tusk intentioneaza sa reduca deficitul bugetar, care in 2009 s-a ridicat la 6,3% din PIB, prin impunerea unui act normativ care sa limiteze cheltuielile discretionare ale institutiilor guvernamentale la maximum 1% din bugetul anual. Masura