Violențe în masă, soldate cu victime umane și implicare în războiele civile din Africa. Acestea sunt acuzațiile aduse celui mai nou acționar al RMGC, compania care dorește să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montană.
Conform site-ului oficial www.gabrielresources.com, pe 11 noiembrie 2009, RMGC a ajuns la un acord cu BSG Capital Markets, parte a holdingului Beny Steinmetz Group (“BSG”) pentru vânzarea unui pachet de 30 de milioane de acțiuni, în valoare de 67.5 milioane de dolari. BSG urma să dețină astfel 9% din RMGC.
Tranzația a fost perfectată însă doar pe 18 decembrie 2009, la Toronto (vezi tot www.gabrielresources.com). Ce s-a întâmplat pe 18 decembrie 2009 în România? Cu doar câteva ore mai devreme, Adriean Videanu, înainte chiar de confirmarea lui în funcția de ministru al Economiei, făcea un anunț șocant pentru o mare parte a opiniei publice și aparent ciudat ținând cont că negocierile cu UDMR nu se încheiaseră, iar Guvernul nu fusese votat în Parlament: proiectul de la Roșia Montană (un proiect privat de altfel) urma să fie cuprins în programul de guvernare!
De fapt, anunțul fusese făcut nu atât pentru România, cât pentru Toronto, reprezentând practic o undă verde pentru perfectarea tranzacției dintre RMGC și BSG. Semnarea subscripției a așteptat practic anunțul făcut de Videanu, care oferea astfel garanții guvernamentale de principiu noului investitor. Cine este BSG
În 2008, Evenimentul Zilei a publicat materiale ample despre BSG și afacerile ei din România, la acea dată compania activând la noi în țară în domeniul imobiliar și energetic. Astfel, corporaţia se numeşte Beny Steinmetz Group (BSG) şi este patronată de magnatul israelian Beny Steinmetz – deţinătorul a 3,6 miliarde de dolari, potrivit celebrului Top Forbes.
În 2008, BSG a fost implicată într-o serie de incidente sângeroase în Africa. Violenţele s-au soldat c