Economia românească dă semne de revenire. Industria metalurgică, cea auto şi sectorul textilelor au început să crească pe fondul cererii externe care s-a resuscitat. Creşterea economică din 2010 va fi timidă, însă există un potenţial de creştere de 5%-6% anual. Potenţialul de creştere va fi atins în 2012, iar în acest an vom înregistra un avans al PIB de 1,3%-1,5%, consideră Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. "Sunt optimist, dar depinde de noi cum vom recupera ce am pierdut în ultimul an şi cât de repede vom reuşi să atingem potenţialul de 5%-6% creştere economică pe care România o are. Previzionez pentru acest an o creştere economică de 1,3%-1,5%, o accelerare în 2011, urmând ca în 2012 să ajungem la potenţialul pe care îl are România de 5%-6%", a spus Tănăsescu.
El a explicat că exporturile au început să funcţioneze, la fel ca şi creşterea producţiei industriale, de oţel. Depinde însă de ce vom face după ce economia se va pune în mişcare. "Fiecare creştere trebuie să fie ca o cărămidă. Principala lecţie pe care ar trebui să o învăţăm din criză este să fim disciplinaţi, iar când avem o reuşită, să o păstrăm, nu să o evaporăm pe lucruri care nu au ce căuta într-o economie de piaţă", a adăugat Tănăsescu.
ÎNDATORAREA EXTERNĂ, LA LIMITA MAXIMĂ
Pe de altă parte, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, susţine că e greu de prevăzut care va fi ritmul creşterii economice, din cauza incertitudinii de pe piaţă. "Un lucru este cert, vom avea o creştere pozitivă, dar redusă, că va fi 0,5% sau 2% este foarte probabil. E greu să prevezi, pentru că sunt încă multe incertitudini", a explicat Dumitru. El a arătat că avansul economiei se va baza pe industrie, care a început să performeze în ultimele luni.
"Şi-a revenit industria auto, şi-a mai revenit şi sectorul textilelor, cel al metalurgiei. Nu este o creştere m