Spitalul Judeţean a fost înfiinţat în anul 1870 şi a funcţionat în casele Ecaterina Vernescu- Chirculescu, apoi la Spitalul Gârlaşi. Doi ani mai târziu se mută în casele Persescu.
Cea mai mare unitate spitalicească din Buzău se află în cartierul Micro XIV şi se întinde pe o suprafaţă foarte mare. În apropierea spitalului se află şi Direcţia de Sănătate Publică, Centrul de Tranfuzii Sanguine şi Serviciul de Ambulanţă. Clădirea se înalţă pe cinci etaje şi dispune şi de o curte interioară, unde sunt amenajate şi un parc şi o biserică.
Partea exterioară a Spitalului Judeţean nu a suferit lucrări de renovare de mult timp, iar în ceea ce priveşte interiorul sunt mai multe secţii care au fost modernizate. "Spitalul nu este o clădire tocmai frumoasă, dar este cu funcţionalitate. Poate ar trebuie modernizat, dar presupun că nu sunt fonduri necesare", ne-a spus Bogdan Lefter, artist plastic. În urmă cu câţiva ani, unitatea spitalicească a devenit Spital de Urgenţă după ce a fost amenajată foarte modern secţia de primiri urgenţe.
"Am văzut că prin interior s-a mai schimbat câte ceva, arată mai nou, dar când te uiţi din stradă arată ca pe vremuri. Dar mai bine să fie spitalul dotat cu aparatură şi ce mai e nevoie, iar din exterior să nu arate bine", spune Maria Istrate, o buzoiancă de 52 de ani. Pragul Spitalului Judeţean este călcat zilnic de sute de buzoieni care au nevoie de îngrijiri medicale.