Vasile Paraschiv, unul dintre cei mai cunoscuţi anticomunişti, a pierdut procesul prin care cerea statului daune pentru torturile suferite. Sursa: Adrian Scutariu
„Decizia Curţii Supreme e regretabilă cu atât mai mult cu cât contravine propriilor practici. Pare bazată pe principii de drept comuniste”, susţin specialiştii în Drept consultaţi de EVZ despre sentinţa definitivă dată, miercuri, în cazul disidentului Vasile Paraschiv. La 82 de ani, acesta se poate „lăuda” nu doar că a fost înscris în manualul de istorie, ci şi cu faptul că a devenit un precedent periculos în justiţia română.
Asta, după ce, miercuri, magistraţii celei mai importante instanţe din ţară au stabilit că el nu trebuie să primească niciun leu de la statul român, drept despăgubiri morale pentru torturile la care a fost supus de comunişti.
Calificată ilegală de unii jurişti şi imorală de alţii, hotărârea de miercuri a magistraţilor Curţii Supreme are toate şansele să aducă României sancţiuni impuse la Strasbourg. „Pe de-o parte, decizia Curţii, care a considerat că Vasile Paraschiv a intentat prea târziu procesul împotriva statului, încalcă Legea 221/2009, ce statuează că toate acele atrocităţi comise de comunişti sunt imprescriptibile.
Pe de altă parte, Curtea Supremă ar trebui să statueze, prin deciziile luate în speţe similare, o practică unitară pentru toate celelalte instanţe, pentru a evita o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Or, este cu atât mai tragic cu cât aceeaşi Secţie a celei mai importante intanţe decide de cinci ori să acorde despăgubiri, pe motiv că acţiunile făcute de disidenţii respectivi sunt imprescriptibile, iar a şasea oară decide exact contrariul. E trist că se întâmplă aşa ceva în România”, a explicat, pentru EVZ, un judecător care împarte dreptatea la o Curtea de Apel din ţară.
Opinia acestu