Obişnuindu-se cu ideea că mami şi tati îi vor lua „ceva bun” dacă face ceea ce „trebuie”, copilul ar putea deveni dependent de astfel de recompense.
„Ca să o fac pe fetiţa mea să îşi strângă jucăriile de pe jos, i-am promis că o las o oră în plus la desene animate", se confesează o mămică pe un forum în care părinţii vorbesc despre cum să-şi recompenseze copiii. Şi tot ea continuă:
„Am observat cu timpul că nu face ceea ce trebuie decât dacă primeşte ceva în schimb". Şi tu eşti unul dintre părinţii care au astfel de probleme? Psihologii spun că recompensele au caracter educativ dacă ţii cont de câteva aspecte.
Cadourile pot da dependenţă
Ca şi pedepsele, recompensele sunt o motivaţie externă. Ce se va întâmpla dacă vei înceta deodată să i le mai oferi? Cu siguranţă că nu vrei ca el să-şi condiţioneze acţiunile de ceea ce primeşte în schimb şi să depindă de jucării, dulciuri sau de alte astfel de obiecte-recompensă pentru a face ceea ce-i ceri.
Atunci când îşi recompensează copiii pentru un lucru bun, scopul părinţilor este unul cât se poate de bine intenţionat. Astfel, ei vor să-şi obişnuiască copiii cu ceea ce psihologii numesc „comportament pozitiv".
Reţeta este bună, însă, de cele mai multe ori, efectul este contrar intenţiilor. Cu alte cuvinte, copilul nu va mai face ceea ce trebuie pentru că aşa este bine, ci pentru că ştie că va obţine ceva în schimb.
Exagerările au efect contrar
Totuşi, chiar şi atunci când îl recompensezi prin laude, nu exagera cu afişarea acestora. Copilul va ajunge să se supraestimeze, creându-şi astfel o imagine despre sine care nu corespunde cu realitatea.
Astfel, atunci când nu va reuşi să ducă la îndeplinire ceea ce şi-a propus, s-ar putea să-şi piardă încrederea în el. Motivează-l să facă un lucru pentru ca el însuşi să fie mândru de fapta lui, nu pentru a culege aprecieri. @N