Sunt foarte tineri, cei mai mulţi n-au împlinit 20 de ani, şi au crescut îndoctrinaţi de teoriile vehiculate pe site-urile islamiste. Cu un relief muntos accidentat, triburi gata să-şi negocieze pe bani sprijinul şi o putere centrală slabă, Yemenul a devenit refugiul ideal pentru Al-Qaida.
Nici tradiţia locală a „războiului sfânt" (militanţii yemeniţi au luptat şi în Afganistan împotriva sovieticilor, şi în Irak, împotriva americanilor) nu a fost neglijată de liderii Al-Qaida, când au ales Yemenul drept bază pentru repliere, recrutare şi pregătire.
Mai citeşte şi:
Armata israeliană ar putea să rezolve "problema" Hezbollah în 2010
Încă de la sfârşitul anilor 1990, Ossama ben Laden considera această ţară ideală pentru o eventuală repliere a Al-Qaida dacă organizaţia ar fi fost silită să abandoneze Afganistanul.
Între timp, liderii grupării au găsit teren propice la frontiera afgano-pakistaneză, dar mulţi ucenici-terorişti au fost trimişi la antrenament în Yemen.
Lipsită de susţinere internă, puterea centrală nu a reuşit să limiteze ameninţarea. Dar cel mai îngrijorător fenomen, ce a alertat şi comunitatea internaţională, este îndoctrinarea şi radicalizarea tinerilor, din rândul cărora Al-Qaida îşi recrutează tot mai mulţi luptători.
„Puştii Internetului"
Combatanţii veteranii i-au poreclit pe aceşti tineri „puştii Internetului". E drept, ei nu s-au intersectat în viaţa lor cu Ossama ben Laden sau cu alţi lideri ai Al-Qaida, asimilând „doctrina războiului sfânt" de pe Internet.
Acolo ascultă predicile înflăcărate ale lui Fahad al-Quso, terorist implicat în atentatul din 2000, împotriva distrugătorului american USS Cole.
Accesează site-ul imamului Anwar al-Awlaqi, cel care a avut un rol şi în îndoctrinarea lui psihiatrului american Nidal Hassan, autorul masacrului de anul