Economia va inregistra o crestere moderata anul acesta, de maxim 1,5%, impulsionata de industrie si exporturi, si va atinge potentialul maxim de crestere, de 5-6%, abia in 2012, spune Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"Sunt optimist, dar depinde de noi cum vom recupera ce am pierdut in ultimul an si cat de repede vom reusi sa atingem potentialul de 5-6% crestere economica pe care Romania il are", a spus Tanasescu in cadrul unui seminar pe teme economice. El apreciaza ca Romania are nevoie de un nou model de crestere economica si ca nu se mai poate baza pe indatorarea externa pentru a nu reveni la aceleasi probleme care au cauzat recesiunea.
Si Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, considera ca este nevoie de o schimbare radicala a modului in care a fost administrata economia romaneasca, avand in vedere ca a trecut vremea banilor ieftini din strainatate. "Performanta Romaniei este jalnica pentru ca nu a profitat de fondurile de la Uniunea Europeana, iar in masura in care banii nu mai sunt chiar ieftini acest lucru este o crima", spune el.
Industria va fi motorul de crestere
Analistii prezenti la seminarul organizat de Finmedia au apreciat in unanimitate ca economia va reveni pe crestere usoara anul acesta, iar principalul motor de crestere va fi industria.
"Vom avea o crestere economica redusa, care va veni din zona industriei, a carei performanta a fost printre cele mai bune din UE. Cifrele din noiembrie arata ca productia industriala este cu doar 2% sub nivelul de dinainte de criza", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca, intr-adevar, industria incepe sa isi revina, ceea ce va alimenta cresterea exporturilor, avand in vedere ca nu exista suficienta cerere interna. "2010 este un an car