Odinioara satuc de pescari de pe malul estic al deltei fluviului Perlelor din China, Shenzenul si-a inceput ascesiunea spre orasul prosper de azi in 1979, moment in care liderul de la Beijing din acele vremuri, Deng Xiaoping, l-a ales pentru a face parte dintr-o zona speciala de dezvoltare economica. De atunci, localitatea situata la o ora de mers cu trenul rapid spre nord de Hong Kong s-a transformat nu numai in locul de unde vin popularele iPod-uri, ci si intr-o metropola infloritoare cu 14 milioane de oameni, cu parcuri tematice si mall-uri. S-au construit aici hoteluri luxoase pentru turistii pretentiosi - Grand Hyatt, Kempinski Hotel Shenzen sau Shangri-La - ba chiar si un asa-numit "zgarie-nori orizontal" care-si trage denumirea de la faptul ca lungimea sa este egala cu inaltimea renumitului Empire State Building.
Ocolul Pamantului in doua ore
Atat se considera ca ii trebuie chinezului curios sa dea inconjur lumii. Dar si strainului laudaros sa le arate prietenilor "Uite, am fost aici! Si aici! Si aici!" care, odata intrat pe poarta parcului "Window of the World", poate admira obiective istorice si moderne de pe tot cuprinsul lumii sub forma de reproduceri la o scara de 1:1, 1:5 sau 1:15.
In doua ore, cat este timpul recomandat, dar nu impus, de vizitare, se pot admira piramidele, Angkor Wat-ul din Cambodgia, Colosseumul de la Roma, Turnul Londrei sau Turnul Eiffel, precum si Turnul din Pisa, Opera din Sydney, Muntele Fuji ori Cascada Niagara. Multor turisti insa cel mai tare le place Taj Mahalul din "Window of the World". Parcul organizeaza si diverse festivaluri foarte apreciate, cum ar fi Saptamana Culturala Indiana sau Festivalul International al Berii. Tot pe aceeasi idee este construit si "Splendid China" cu obiective numai din aceasta tara, unde se pot admira, printre altele, reproduceri ale armatei de soldati din teracota sau Marele