Un control oftalmologic de rutină te ajută să depistezi de timpuriu glaucomul şi alte afecţiuni oculare ce îţi pot afecta vederea. Una dintre cele mai moderne metode de a face acest lucru este tomografia retiniană Heidelberg.
Printre cele mai recente şi mai performante metode noninvazive de evaluare a nervului optic, a retinei şi a corneei este tomografia retiniană Heidelberg. Aparatul este un sistem de scanare laser cu infraroşu, dotat cu trei module, ce transmite imagini tridimensionale ale segmentului posterior şi anterior al ochiului.
Astfel, se pot analiza starea de sănătate a nervului optic şi modificările pe care acesta le suferă în timp. Rezultatele obţinute sunt ilustrate grafic sub forma unor hărţi topografice, iar sectoarele nervului optic sunt clasificate. Cu ajutorul acestui aparat se poate realiza o bază de date ce conţine examinări pe o perioadă de zece ani din momentul diagnosticării unei afecţiuni.
Depistează glaucomul în stadiu incipient
Glaucomul apare în urma atrofierii nervului optic şi îngustării câmpului vizual, fiind asociat deseori cu o creştere a presiunii intraoculare. Cel puţin în fază incipientă, afecţiunea nu se manifestă prin simptome specifice şi, de aceea, jumătate din persoanele cu glaucom nu ştiu că au această boală.
Cei mai mulţi dintre ei observă că vederea li se deteriorează abia într-un stadiu avansat al bolii. De aceea, specialiştii recomandă o examinare anuală cu tomograful retinian, mai ales după vârsta de 40 de ani, această tehnică permiţând depistarea glaucomului cu cinci ani înainte de apariţia modificărilor de la nivelul câmpului vizual.
În cazul persoanelor deja diagnosticate cu glaucom, testul trebuie făcut o dată la şase luni. Aceasta deoarece, prin repetarea periodică a investigaţiei, este posibilă urmărirea evoluţiei bolii, în acest fel medicul oftalmolo