115 unităţi şcolare din judeţ nu au avize pentru protecţia împotriva incendiilor sau certificate pentru siguranţa centralelor termice. Atât timp cât reprezentanţii şcolilor nu cer avizarea, pompierii nu se pot pronunţa dacă unităţile sunt destul de sigure împotriva incendiilor.
Pornind de la cazul şcolii din satul Răduleşti, care a ars la începutul acestei săptămâni din cauza unei defecţiuni la coşul de fum, un inventar realizat de Inspectoratul Şcolar Vrancea pentru toate cele 596 de unităţi de învăţământ a scos a iveală o realitate cruntă şi extrem de periculoasă pentru viaţa elevilor şi a cadrelor didactice.
115 şcoli, licee şi colegii nu au acest aviz pentru protecţia împotriva incendiilor sau certificate pentru siguranţa centralelor termice. Cele mai multe şcoli care se confruntă cu această problemă sunt din mediul rural, dar nici Focşaniul nu stă mai bine.
Colegiul "Edmond Nicolau" din Focşani nu a primt acest aviz, cu toate că unitatea de învăţământ a fost reabilitată în anul 2006.
"
Noua lege a apărut tot în 2006, asta după ce noi a terminat reabilitarea Colegiului. Nu am primit acest aviz pentru protecţia împotriva incendiilor, pentru că legea este ambiguă. La ora aceasta nu ştim exact ce trebuie să facem pentru a primi aviz favorabil.
Ne-am interesat peste tot, dar încă nu am primit un răpuns clar. Dacă ar trebui să contactăm din nou o firmă de proiectare, implicit trebuie să şi plătim. Va trebui să mergem la Primărie pentru a ne aproba o sumă de bani pentru asta", ne-a spus directorul adjunct al Colegiului Edmond Nicolau, Gabriel Danielescu.
Amenzi de 5.000 de lei pentru şcolile fără aviz
Reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au recunoscut că multe şcoli nu sunt în regulă din punct de vedere al securităţii.
"Aceste avize se dau după ce se întocmeşte toată