Pofta de joc arătată în meciul cu Algeria şi incontestabila experienţă faţă de tânăra reprezentativă a Ghanei fac din Egipt principala favorită a finalei de duminică.
„Faraonii" s-au răzbunat cu vârf şi îndesat pe Algeria. Când înscrii patru goluri în poarta marilor rivali şi obţii astfel calificarea în cea de-a treia finală consecutivă la Cupa Africii, parcă nimic nu îţi poate umbri sărbătoarea. Nici măcar acuzaţiile de furt lansate de algerieni imediat după meci, nemulţumiţi că centralul din Benin i-a lăsat în opt oameni şi a validat penalty-ul din care egiptenii au deschis scorul.
Asta după ce Hosni s-a oprit în faţa mingii înainte de a şuta. Ca o consolare însă, fanii „Vulpilor" au ieşit pe stradă cu steaguri algeriene în mână, strigând că tot ei merg la Cupa Mondială.
„Campioana" prezenţelor la turneul final, unde a ajuns de nu mai puţin de 22 de ori, Egiptul a reuşit odată cu victoria categorică în faţă Algeriei şi stabilirea unui nou record: 18 meciuri fără înfrângere la Cupa Africii.
Ghana aşteaptă o finală din 1992
În tabăra celeilalte finaliste, Ghana, o echipă tânără şi revelaţia turneului angolez, domneşte seceta de aproape două decenii. În 1992, ghanezii ajungeau în ultima finală la Cupa Africii, un meci pe care aveau să îl piardă la penaltyuri, 10-11 cu Coasta de Fildeş.
Chiar şi aşa, tot a reuşit să strângă patru trofee, ceea ce, în completarea celor şase deţinute de „Faraoni”, transformă finala de duminică într-un adevărat derby al celor mai galonate echipe ale „continentului negru”.
Pentru locul trei se luptă „marile” perdante ale semifinalelor, Algeria şi Nigeria, echipe care nu au mai simţit gustul unei finale din 1990, respectiv 2000.
Sâmbătă – Finala Mică
Nigeria – Algeria, ora 18.00, Benguela
Eurosport
Duminică – Marea Finală
Ghana – Egipt, ora 18:00, Luanda @N