Câteva familii care locuiesc în centrul oraşului sunt pe punctul de a fi evacuate de un cetăţean german, care se revendică drept urmaş al foştilor proprietari ai unui imobil de patrimoniu.
Curtea de Apel a respins cererea de revizuire a sentinţei date în urmă cu doi ani, a unui număr de opt familii, care şi-au cumpărat apartamentele în care au fost chiriaşe în ultimele zeci de ani.
Cuplul Ioan şi Dorina Iancu sunt foşti proprietari ai unei case din vechiul Mănăştur, demolată înainte de revoluţie. În anii 80, comuniştii i-au evacuat forţat, pentru a da naştere monstruozităţii pseudourbane care poartă acum numele de Cartierul Mănăştur. Li s-a repartizat atunci un apartament cu două camere, în imobilul de pe Strada Universităţii nr 8, unde locuiesc acum cu un copil elev.
După revoluţie au cumpărat apartamentul, în anul 1997, când legea 112 din 1995 le-a permis acest lucru, când imobilul nu fusese încă revendicat de cetăţeanul german Degenfeld Schomburg Paul. Curtea de Apel a admis solicitarea germanului din anul 2002, cinci ani mai târziu, doar pentru cele opt familii, alte 7 societăţi comerciale şi familii rămânând în posesia proprietăţilor obţinute în urma tranzacţiilor.
În cursul anului trecut cele opt familii au introdus calea de atac excepţională, dar magistraţii au respins-o din nou în mod irevocabil.
Pentru că în dosar sunt mai multe semne de întrebare, inclusiv faptul că revendicatorul nu s-a prezentat niciodată în faţa instanţei de judecată, pentru tratamentul diferenţiat între cele două categorii, doar unele câştigătoare, pentru că se consideră cumpărători de bună credinţă, foştii chiriaşi ameninţă că vor acţiona statul român în instanţă la CEDO.