Experţii în insolvenţă au declarat pentru EVZ că, de luna viitoare, băncile vor accelera procesul de executări faţă de datornici. Sursa: Arhiva EVZSursa: NorthFoto
1 /.
De luna viitoare, băncile sunt hotărâte să lovească foarte tare în debitorii care până în prezent nu au reuşit sub nicio formă să-şi achite datoriile faţă de instituţiile de finanţare, spun specialiştii în insolvenţă.
Decizia vine după ce lichiditatea în principalele sectoare ale economiei a scăzut.„Este normal să facă acest lucru, având în vedere că discuţiile legate de rescadenţare au început încă de la debutul crizei, din toamna anului 2008”, ne-a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).
S-au acordat destule şanse
Potrivit aprecierilor lui, de luna viitoare băncile vor începe să execute silit majoritatea rău-platnicilor fie că sunt persoane fizice, fie că sunt firme.
„La începutul crizei, au făcut reeşalonări pe trei, pe şase sau chiar pe douăsprezece luni. Să spunem că după prima reeşalonare băncile au mai acordat încă una, dar dacă au văzut că nici după aceasta compania nu a reuşit să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de bancă, evident o va executa silit”, mai spune şeful UNPIR.
El crede că, din cauza situaţiei economice, sunt foarte multe firme care nici măcar dobânzile nu le mai suportă. Mai mult, nici perspectiva de îmbunătăţire economică nu este de aşa natură încât să le permită firmelor să îşi revină cât de cât pe linia de plutire.
Firmele din comerţ sunt cele mai vulnerabile
Arin Stănescu spune că cele mai vulnerabile companii, în momentul de faţă, sunt cele care produc pentru piaţa internă. Puterea de cumpărare a scăzut destul de mult, astfel încât companiile din acest segment vor cădea primele. „Întreprinderile c