Stramosii nostri din Epoca de Piatra erau mult mai avansati din punct de vedere medical decat se credea. Cercetatorii au descoperit ca si in urma cu aproape 7.000 de ani se practicau interventii chirurgicale si chiar aveau succes.
Oamenii de stiinta afirma ca in neoliticul timpuriu, medicii au folosit o piatra pentru a amputa atnebratul stang al unui barbat varstnic, informeaza Daily Mail.
Si mai impresionant este faptul ca pacientul a fost anesteziat, iar interventia chirurgicala s-a desfasurat intr-un mediu curat. Rana a fost apoi dezinfectata si tratata foarte bine.
Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii dupa ce au studiat cu atentie ramasitele pamantesti ale unui barbat care a trait, in urma cu aproximativ sapte milenii, in regiunea numita astazi Buthiers-Boulancourt si situata la circa 65 de kilometri sud de Paris.
Aceste descoperiri indica faptul ca in acea perioada, nivelul de cunostinte al medicilor era incredibil de mare.
De asemenea, cercetatorii spun ca astfel de operatii chirurgicale se efectuau in mai multe regiuni din Europa Epocii de Piatra. Ei au amintit de doua descoperiri recente in Germania si in Cehia.
"Se stia ca in Epoca de Piatra medicii efectuau trepanatii, dar nu si amputari de membre. Primii fermieri europeni erau capabili sa execute acte chirurgicale sofisticate", sunt de parere specialistii.
Un purtator de cuvant de la Institutul National pentru Cercetare Arheologica Preventiva din Franta a declarat ca agricultorii au fost primii care au reusit sa efectueze interventii chirurgicale sofisticate.
Arheologii Cecile Buquet-Marcon si Anaick Samzun impreuna cu expertul in medicina legista Philippe Charlier, au analizat cu mare atentie mormantul barbatului din neolitic.
Ei au ajuns la concluzia ca pacientul era un om important, pro