Cu un prejudiciu de 15 milioane de dolari şi niciun vinovat, dosarul a fost închis oficial anul trecut de procurorii ieşeni.
Cauzele eşecului megadosarului economic „Tepro“ ar putea ieşi la lumină. Venită la Iaşi pentru a asista la bilanţul activităţii pe anul trecut a Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Laura Codruţa Kövesi a spus că va verifica de ce un dosar cu un prejudiciu de 15 milioane de dolari s-a finalizat fără ca cineva să fie găsit vinovat.
Totodată, procurorul general a lăsat să se înţeleagă că vina pentru acest eşec ar aparţine colegilor săi de la Bucureşti. „Nu cred că este o culpă a procurorilor de la Iaşi, ci a celor care au ţinut dosarul din anul 2000 şi până a ajuns la Iaşi“, a spus Laura Codruţa Kövesi.
În urmă cu aproximativ nouă ani, oamenii de afaceri cehi Zdenek Zemek, fostul acţionar majoritar al fabricii ieşene, şi Franmtisek Priplata, Andrei Cătoiu, fostul director Tepro, şi unii foşti înalţi funcţionari din FPS au intrat în vizorul anchetatorilor pentru subminarea economiei naţionale, fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Prejudiciul a fost estimat la 15 milioane de dolari, ca urmare a vânzării utilajelor din fabrică la fier vechi. Ancheta a fost începută de procurorii ieşeni, dar la scurt timp a fost preluată de procurorii DIICOT Bucureşti.
Procurorii ieşeni, cu mâinile legate
Aceştia din urmă i-au scos de sub urmărire penală pe toţi cei acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Ulterior, în 2008, procurorii ieşeni au primit înapoi cazul pentru a cerceta şi ultima infracţiune din dosar, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice, deşi această faptă se prescrisese încă din 2005.
„Din nefericire, colegii de la Iaşi au fost puşi în situaţia de a constata ca infracţiunea de abuz în serviciu se prescrisese. Voi vedea dacă Ministerul Public a făcut verificări în ace