Nu ştiu ce i-a venit primarului Aurel Simionescu să anunţe, zilele trecute, că brăilenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, alimentat de CET, nu vor plăti mai mult pentru agentul termic primit în zilele în care au fost temperaturi de minus 20 de grade.
Spune primarul că inclusiv în acele zile CET a funcţionat la aceiaşi parametri şi a consumat aceeaşi cantitate de gaz, "cu singura diferenţă că au ars gaz şi noaptea", a precizat edilul-şef. Sincer, nu ştiam că, iarna, CET-ul arde gazul doar ziua. Dar dacă au ars şi noaptea, înseamnă că au consumat, totuşi, mai mult. Prin urmare, costurile pentru populaţie vor fi mai mari. Dacă s-a consumat însă aceeaşi cantitate de gaz ca şi în zilele "normale", înseamnă că de fapt CET a furnizat un agent termic mai puţin fierbinte, iar în apartamentele racordate la sistemul centralizat a fost mai frig. Iar dacă nici această variantă nu este cea reală şi că, de fapt, CET a asigurat temperatura optimă în case fix cu aceeaşi cantitate de gaz consumat, înseamnă că adevărata situaţie este alta: CET are o capacitate de producţie supradimensionată pentru numărul de clienţi pe care îi mai are, iar atunci când nu este frig produce în exces energie termică, pe care o "aruncă" în atmosferă. Oricum ar sta lucrurile, este clar că undeva există o problemă.
Tind însă să cred că, în practică, facturile pentru încălzire vor fi oricum mai mari pentru luna ianuarie, iar primarul nu a făcut altceva decât să-i urce în capul conducerii CET pe toţi preşedinţii de asociaţii şi locatarii care încă mai folosesc sistemul centralizat. Dar, să nu uitaţi, "jumătate din factură este suportată oricum de Primărie, prin subvenţie", după cum a ţinut să sublinieze Aurel Simionescu, la finalul scurtei sale informări privind costurile căldurii pentru perioada de ger. Mai exact, agentul termic livrat populaţiei oricum costă dublu - şi a