Presedintele Agentiei Nationale Antidoping, Gratiela Vajaiala, a declarat, intr-un interviu acordat RFI, ca pe langa latura sportiva a cazului Mutu, mai important este aspectul social, pentru ca fotbalistul international nu mai poate fi considerat un model pentru tinerii interesati de acest sport.
"El va trebui sa dovedeasca cum a intra aceasta substanta in organismul sau. Esti sportiv, te supui anumitor rigori. Mi s-a spus, bine, sunt totusi niste pastile de slabit. Da. Eu nu fac insa sport, pot lua pastile pentru slabit... Apare apoi latura sociala. Adrian Mutu este un idol pentru nenumarati copii. El este un exemplu foarte prost pentru tinerii care aspira sa ajunga in sportul de performanta. El trebuie sa constientizeze un lucru: este un model si nu isi poate permite orice".
Pe de alta parte, Gratiela Vajaiala recunoaste ca desi Romania are una dintre cele mai bune legislatii antidoping din lume, armonizata cu Codul International, responsabilii de cluburi din tara de multe ori nu au habar ce substante sunt interzise:
" Noi ramanem stupefiati. Sunt antrenori care vin la noi si spun "nu cunoastem aceasta lista interzisa. Cum este posibil asa ceva cand noi in fiercare an distribuim peste tot lista interzisa".
Vajaiala crede ca aceasta situatie nu poate fi explicata decat prin lipsa dorintei de cunoastere, de a citi, de a se informa" a responsabililor din fotbalul romanesc.
Adrian Mutu, atacant al echipei italiene Fiorentinei, a fost depistat pozitiv cu sibutramina, o substanta interzisa sportivilor. El risca o suspendare de pana la patru ani, lucru care ar putea insemna practic sfarsitul carierei romanului.
Mutu a fost suspendat de echipa de club pana la rezultatul contraexpertizei care se va face. Presedintele Agentiei Nationale Antidoping, Gratiela Vajaiala, a declarat, intr-un interviu acordat RFI,