Halucinantul caz al lui Sorin Rosca Stanescu reprezinta bomboana de pe coliva acrita a deconspirarii fostei securitati. CNSAS i-a eliberat lui SRS verdict de necolaborare cu fosta securitate, spre stupefactia jurnalistului (?) care s-a audenuntat inca din 1992: "Cum sa nu fi fost daca am fost".
El insusi contesta cerificatul eliberat de CNSAS la cererea Civic Media, povestind ce anume presta pentru Securitate: se imprietenea cu straini, nemti si arabi in special, ii storcea de informatii pe care le raporta Brigazii Antiteroriste a Securitatii, care, la randul ei, le folosea, de fapt, in scopuri teroriste, inclusiv impreuna cu organizatia lui Carlos Sacalul.
Trecem peste relaxarea cu care SRS relateaza felul in care trada oameni pe sub pielea carora se bagase, pasamite, ca prieten. Trecem peste bravada lui gretoasa, de mare cavaler al adevarului, sub deviza "sa facem din slabiciune un avantaj, chiar un brand".
Faptele sunt importante si ele sunt de neinteles: un fost colaborator al Securitatii se deconspira si chiar sustine ca a facut politie politica, iar CNSAS, institutia menita, finantata din bani publici pentru a face astfel de deconspirari, il contrazice si-i da certificat de necolaboare.
Sa nu tragem insa in colegiul CNSAS: "Vad ca deja o parte din presa s-a grabit sa ne condamne ca l-am scapat. Noi nu putem lua decizii decat pe baza a ceea ce gasim in arhiva. Degeaba a spus Sorin Rosca Stanescu intr-un interviu ca a dat note la Securitate, noi nu luam decizii pe baza interviurilor. De altfel, potrivit noii legi noi nu putem nici sa mai facem audieri", a declarat un reprezentant al CNSAS pentru Newsin.
"Daca nu exista nimic la CNSAS, daca nu are dosar, noi nu puteam sa-i dam decizie de colaborare cu Securitatea. (...) Daca el (SRS n.r.) e atat de dragut si recunoaste, e foarte bine, ar fi un castig pent