Oameni costumaţi şi cu feţele acoperite de măşti, multă muzică, voie bună, bere din belşug şi cârnăciori tradiţionali vă aşteaptă la Köln, cel mai vechi dintre marile oraşe nemţeşti, cu ocazia carnavalului care începe la 11 februarie, ora 11.11, în Piaţa Veche.
Unul dintre cele mai cunoscute carnavaluri din vestul Germaniei durează, ca în fiecare an, cinci zile, iar mottoul oficial din 2010 e „Sărutat în Köln". Evenimentul debutează în trombă cu Ziua Femeii, prima zi a distracţiei de pe malul Rinului fiind dedicată reprezentantelor sexului frumos.
În această zi, acestora le este permis să sărute orice bărbat doresc. Tradiţia spune însă că nu trebuie să uite să le taie şi cravatele după ce le-au furat sărutul. Este singura zi a anului în care orice bărbat, căsătorit sau burlac, acceptă sărutul fără comentarii.
Festivitatea cu o vechime de peste 2000 de ani trezeşte la viaţă întregul oraş. O paradă de personaje vesele lungă de peste şase kilometri poate fi urmărită în prima zi a carnavalului. Fiecare zi are câte o temă specială, cea mai importantă fiind însă cea de-a cincea, 15 februarie, adică „Lunea Rozelor".
Cei peste un milion de spectatori care iau parte anual la acest festival primesc flori, dulciuri, dar şi tot felul de cadouri de la cei 10.000 de participanţi.
Carnavalul, unul dintre cele mai vechi din Europa, este denumit şi „al cincilea anotimp" şi reprezintă un moment important pentru Köln, numărul turiştilor înregistrând creşteri uriaşe în această perioadă. Evenimentul se încheie în „Miercurea Cenuşie", ziua în care începe postul Paştelui Catolic.
Istorie bogată
Numele oraşului Köln, una dintre cele mai vechi dintre marile comunităţi ale Germaniei, derivă din Colonia Claudia Ara Agrippinensium, denumire primită pe vremea când era colonie romană. Potrivit legendelor, Agrippina, soţia