Secţia „Colecţii Speciale. Fond Tradiţional" din cadrul bibliotecii publice deţine, la ora actuală, mii de volume - majoritatea piese de patrimoniu sau incluse în grupa „carte rară".
Printre cărţile de o rară frumuseţe aflate aici, este şi o Cazanie (carte religioasă de învăţătură) tipărită la 1 august 1858, în Tipografia Naţională şi pe cheltuiala lui Iosif Romanov (posibil rudă cu familia imperială rusă).
O carte de tâlcuirea Evangheliilor
„Textul capitolelor cuprinde frontispicii cu tematică religioasă, vigniete de o rară măiestrie. Se fac trimiteri la textul Bibliei, cu note de subsol la majoritatea paginilor", a precizat şeful Secţiei Colecţii Speciale, din cadrul BJPI, Ion Volcu.
Volumul aflat la bibliotecă este tipărit în română, dar cu caractere chirilice. Titlul - o raritate - este scris în roşu, albastru şi negru şi este încadrat într-un chenar cu ornamente geometrice şi florale.
Pe versoul paginii de titlu este o gravură cu scena Învierii Domnului. Cartea, de dimensiuni 37 cu 23 cm, are 420 de pagini şi coperţi îmbrăcate în piele maro, cu ornamente.
Are următorul titlu: „Cazanii ce cuprind în sine Sfintele Evanghelii tâlcuite/ a duminicilor de peste an şi Cazaniile Sinacsarelor la praznicele împărăteşti şi ale sfinţilor celor mari din cele 12 luni ale anului/ la care s-au adaus Cazania Sf. Dimitrie Basarabov, a Sf. Filofteia de la Argeş, a Sf. Nicodim cel Sfinţit ce se află la Mănăstirea Bistriţa de peste Olt şi viaţa Sf. Mucenic Ioan Românul".
Tipăritura a ieşit de sub teascuri "în zilele Măriei sale Prinţului Alexandru Dimitrie Ghica, caimacamul Ţării Româneşti".