Lipsa unui loc de muncă îi îndeamnă pe timişeni, tot mai des, să renunţe la ce le este mai drag, pentru a lucra în străinătate.
Cei mai afectaţi de lipsa unui loc de muncă sunt locuitorii din oraşul Deta. După ce compania Eybel şi-a închis porţile în urmă cu un an, o grămadă de muncitori au rămas fără un loc de muncă. Unul dintre aceşti muncitori este şi Mihai Ivan Mirciov, de 27 de ani, din satul Potiţa. După ce a lucrat pentru companie timp de nouă ani şi jumătate, Mihai a fost dat afară. De un an de zile, de când a fost concediat, duce un trai foarte greu.
„Am mai muncit pe unde am apucat până acum, pentru a avea un ban. Vreau să muncesc oriunde, numai să ştiu că am un venit lunar asigurat”, a spus Mihai. Fiecare zi începe pentru timişean cu gândul că nu are un loc de muncă. Are soţie, o fetiţă şi multe rate pe care nu mai are din ce să le plătească.
Nebunia şomajului
Pentru a ieşi din acest impas, Mihai a apelat la o firmă din Timişoara care se ocupă de angajarea persoanelor în străinătate, având posibilitatea şi şansa de a găsi un loc de muncă în Grecia. „Vreau să fac orice. Şi în agricultură, oriunde”, a explicat timişeanul. Deşi pentru străinătate s-au scos locuri de muncă doar de o săptămână şi ceva, numărul celor care s-au arătat interesaţi de un astfel de job a crescut cu aproximativ 20 de procente, faţă de 2009. „Unii oameni sunt chiar disperaţi să îşi găsească de lucru”, a spus Mircea Mecea, 29 de ani, director de program.
Foarte multe cereri sunt din partea bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, iar cele mai multe posturi sunt pentru ospătar, brutar, cameriste. „Acum avem foarte multe cereri, în special din Deta. În domeniul hotelier avem 2.000 - 2.500 de posturi”, a spus Mircea Mecea.
În ceea ce priveşte salariile oferite în străinătate, ele nu au suferit mari modificări. „Ospătăriţele câştigau 700