„Clasicul“ fotbalului olandez este un meci cu grad maxim de risc. Foste deţinătoare ale Ligii Campionilor, Feyenoord şi Ajax sunt acum doi „monştri“ adormiţi ai fotbalului, în ultimii 11 ani câştigând împreună doar trei titluri în Olanda.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „De Kuip", stadionul lui Feyenoord, a picat victimă ocupaţiei germane, fiind folosit exclusiv pentru depozitarea de materiale. Între timp, s-a aşternut pacea în lume, nu însă şi pe arena din Rotterdam.
Cel puţin o dată pe an, "cada" de 64.000 de locuri găzduieşte un eveniment care aduce aminte de conflagraţiile mondiale. Vorbim despre "Klassieker", cel mai important meci din campionatul Olandei şi, totodată, cel mai periculos derby din lume.
Au apus de mult vremurile în care cele două echipe aveau Europa la picioare, în perioada 1970-1973. Dominaţia olandeză a început cu Feyenoord, care a cucerit Cupa Campionilor pentru a fi apoi eliminată în turul inaugural al ediţiei următoare de „necunoscuta" UTA!
Ştefan Covaci şi UTA au scris istorie!
Se deschisese astfel drumul pentru extraordinara echipă a Ajaxului, „lăncierii" triumfând trei sezoane la rând, ultimele două sub conducerea tehnică a regretatului tehnician român Ştefan Covaci.
Istoria recentă n-a mai consemnat decât două succese europene izolate: "Imperiul Ajax" a luat Liga Campionilor în 1995, iar Feyenoord s-a mulţumit cu Cupa UEFA în sezonul 2001-2002.
Seceta de trofee a celor doi „granzi" s-a prelungit şi în Eredivisie, ultimul deceniu fiind marcat de monopolul lui PSV Eindhoven şi de surprizele AZ Alkmaar, campioana en-titre, şi Twente Enschede.
Alături de PSV, fosta adversară a Stelei în Liga Europa pare să se fi desprins în ierarhia actualei stagiuni, transformând derbyul Feyenoord - Ajax de astăzi într-o bătălie pentru locul 3.
P