A făcut vreo nouă-zece Revelioane şi tot atâtea Sărbători de Paşte, singură, în biroul din staţia de la Ghimbav. Mai mult, a fost la un pas să îşi aducă pe lume primul copil, tot la muncă.
De mai bine de trei decenii, Mioara Bolea lucrează ca tehnician la Staţia Meteorologică de la Ghimbav. Mii de oameni aşteaptă zilnic informaţiile pe care ea le colectează şi le transmite la Centrul Regional de la Sibiu, iar acest lucru îi dă un sentiment de utilitate.
În adolescenţă nu se gândise că va ajunge să lucreze ca technician meteorolog.
„Am început Liceul de Informatică, dar nu m-am regăsit în matematică. În schimb, îmi plăceau lucrurile practice, aşa că am dat examenul de treaptă la Liceul de Ştiinţe Naturale din Arad, unde se înfiinţase prima clasă cu specializarea meteorologie", ne-a spus Mioara Bolea. După ce practica, în timpul vacanţelor a făcut-o la Ghimbav, a reuşit să se şi angajeze aici.
Nu e muncă uşoară
Chiar dacă nu este atât de dură precum la staţiile meteo de pe munte, nici munca la Ghimbav nu este deloc uşoară. Uneori, meteorologul de serviciu trebuie să iasă afară, pe platforma unde sunt aparatele de control, în timpul furtunii sau viscolului, la temperaturi extreme, pentru a măsura cantitatea de precipitaţii sau mărimea bobului de grindină:
„Din cauza culoarului pe care este amplasată staţia, uneori, vara, trebuie să faci observaţii afară când vântul bate chiar şi cu 15 metri pe secundă. Totuşi, îmi place foarte mult munca pe care o fac".
„Am plecat să nasc"
Mioara Bolea şi-a legat atât de mult viaţa de activitatea profesională, încât multe evenimente din viaţa ei s-au petrecut la staţia meteo. A făcut vreo nouă-zece Revelioane şi tot atâtea Sărbători de Paşte, singură, în biroul din staţia de la Ghimbav. Mai mult, a fost la un pas să îşi aducă pe lume primul copil, tot la muncă.
„Eram însărcinată în op