Politica pro-Basarabia a presedintelui Traian Basescu a fost promovata printr-un nou demers international: ministrul de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a lansat la Bruxelles "Grupul informal de sprijin al actiunii europene a Republicii Moldova". Care este finalitatea acestui demers?
- Initiativa ministrului de externe sustine la nivel european politica presedintelui Basescu de integrare a Republicii Moldova in Europa. Presedintele si ministrul de externe pleaca probabil de la premiza - corecta - ca decomunizarea Republicii Moldova va fi un proces complicat si de lunga durata, iar noua conducere de la Chisinau nu va putea rezista presiunilor si tensiunilor interne, provocate de comunistii lui Vladimir Voronin, fara sprijin, nu numai din partea Romaniei, ci si din partea altor state europene, interesate in asanarea morala, institutionala, juridica si economica a statului de peste Prut, situat in imediata vecinatate a UE si NATO. Faptul ca la lansarea grupului de sprijin a fost prezent secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE francez, Pierre Lellouche, este un semn incurajator si o dovada a faptului ca Teodor Baconschi a stiut sa-si faca o serie de contacte utile, cata vreme a fost ambasador la Paris. Cum Rusia nu va renunta niciodata la influenta pe care si-a castigat-o la Chisinau, sprijinul comunitatii internationale este esential pentru ca protejatii Kremlinului sa nu domine terenul si sa zadarniceasca toate incercarile de reforma ale guvernului condus de Vlad Filat.
Republica Moldova este nu numai o tara care sufera din cauza sechelelor comunismului de tip sovietic, ci si o tara saraca, in care alegatorii pot fi convinsi, mai ales la sate, cu pomeni electorale constand din produse alimentare, asa cum s-a si intamplat, de altfel, la alegerile de anul trecut. In plus, ea sufera de o dependenta masiva si cronica de gazul rusesc si de