Ioan Ursuţ (51 de ani), băimăreanul arestat ca principal suspect în cazul jafului din Pasul Gutâi, a fugit din ţară în 1983, nu înainte de a săvârşi o serie de grozăvii în oraşul natal. Printre altele, el a dat foc Teatrului de Păpuşi din localitate, pentru a acoperi urmele unui furt
În anii ’70, Ioan Ursuţ a intrat în lumea artistică băimăreană ca electronist şi sunetist la Teatrul Municipal Baia Mare. La vremea respectivă, el se lăuda că a absolvit Facultatea de Electronică la Cluj, însă, de fapt, nu terminase nici măcar liceul. În 1982, era angajat ca sunetist la teatrul de păpuşi, unde fusese mutat disciplinar, după ce s-a bătut cu un coleg de la Teatrul Municipal.
Nici la noul loc de muncă nu a scăpat de probleme, fiind acuzat de furt. Pentru ca fapta sa să nu fie descoperită, Ioan Ursuţ a incendiat clădirea teatrului. Marin Dălcăran, actor la teatrul de păpuşi, îşi aminteşte bine de fostul coleg. „A furat aparatură, inclusiv magnetofonul şi, ca să nu i se prindă urma, a dat foc teatrului”, povesteşte acesta.
Actorul a spus că a rămas surprins când a văzut că Ursuţ e suspect în cazul jafului din Pasul Gutâi: „Acelaşi chip jovial, genul de om căruia vorba «mâţa blândă zgârâie rău» i se potriveşte ca o mănuşă. Era glumeţ, îşi făcea uşor prieteni”, adaugă Dălcăran.
Opt luni de muncă asiduă
Arghir Berciu (foto), ofiţerul care l-a prins pe Ursuţ în 1982, are acum 78 de ani şi este locotenent-colonel în rezervă. La vremea respectivă, pe când era doar căpitan, el a primit sarcina de a rezolva o serie de spargeri cu autor necunoscut care duceau şi spre incendiul de la teatrul de păpuşi din Baia Mare.
„Cea mai grea misiune a mea a fost identificarea lui Ursuţ, pentru că la locul faptelor pe care le-a comis nu a lăsat niciodată nici cea mai mică urmă care să-l fi incriminat”, povesteşte Berciu. Acesta a precizat că nu ar fi rezolva