Peste un milion de evrei ucişi în timpul Holocaustului au fost îngropaţi în "morminte comune" pe care nimeni nu le mai îngrijeşte astăzi, la 65 de ani de la eliberarea din Auschwitz. Organizaţiile înfiinţate încearcă să le ofere acum o înmormântare cuvenită victimelor naziştilor, scrie Washington Post.
Liderii mondiali, supravieţuitori ai Holocaustului şi veterani din cel de-al Doilea Război Mondial s-au adunat la Auschwitz, miercuri, pentru a marca aniversarea a 65-a de ani de la eliberarea din lagărul de concentrare nazist. Polonia are responsabilitatea păstrării acestui loc tragic, care a devenit un sinonim virtual pentru Holocaust.
Camerele de gazare şi crematoriile sale, platforme de cale ferată şi şiruri interminabile de barăci de lemn sunt dovezi ale crimei sistematice şi mecanizate pe care naziştii au făcut-o asupra evreilor europeni. Cenuşa a peste un milion de victime zace în acest sol.
Dar situaţia a fost diferită pentru peste un milion de victime în Europa de Est şi Uniunea Sovietică. În nenumărate oraşe şi sate, evreii au fost adunaţi de către nazişti şi de colaboratorii lor locali şi împuşcaţi unul câte unul. Mulţi dintre ei au fost obligaţi şă-şi sape mormintele proprii - uneori la marginea oraşului, printr-un cimitir evreiesc sau într-o pădure din apropiere.
Patrick Desbois, un cleric francez, care a condus echipele de cercetare pentru aceste morminte, a descris asasinatele în masă drept un Holocaust "de gloanţe." Martori oculari mai bătrâni, care nu voiau să-şi împărtăşească secretele lor cu cercetătorii evrei, au fost dispuşi să povestească în detalii chinuitoare ceea ce au văzut atunci.
Pe parcursul ultimilor câţiva ani, echipele cercetătorului Desbois "au căutat şi au identificat sute de morminte în masă în Ucraina şi în alte părţi din fosta Uniune Sovietică. Cele mai multe sunt nemarcate, neîngrijite ş