Mihai a descoperit jocul de oina în urmă cu aproape 7 ani, iar pasiunea pentru acest sport l-a îndemnat să-l promoveze chiar dacă în ţară nu există niciun teren pentru acest joc.
În urmă cu zeci de ani, oina era cel mai popular joc din ţară şi era considerat sport naţional. Primul campionat naţional de oină a avut loc în urmă cu 110 ani, la Bucureşti. În prezent, puţini sunt cei care mai practică sportul tradiţional românesc, iar, din cauza lipsei amatorilor, competiţiile au loc destul de rar.
Cu toate acestea, există şi persoane care nu vor să piardă „jocul care ne uneşte“. Mihai Tociu este membru al Federaţiei Române de Oină şi fondatorul Asociaţiei Oina.
Pentru că iubeşte valorile României, de când a aflat mai multe despre acest joc, încearcă să-l promoveze cât mai bine posibil, iar anul trecut a organizat un campionat cu echipe formate din elevi, căruia i-a dat numele de „Cupa Independenţei“.
„Până prin 2003 nu ştiam nimic despre oină, nu cunoşteam reguli, însă am intrat pe internet şi am început să caut cât mai multe informaţii“, povesteşte Mihai. Astfel a găsit Federaţia de Oina, a sunat şi a mers la prima competiţie. „Atunci mi-am dat seama cât de importantă este oina pentru noi, ca popor“, adaugă el.
„Am învăţat secretele coaserii mingii de oină“
Mihai spune că prima lui realizare este învăţarea meşteşugului tradiţional al coaserii mingii de oină. „În ultimii 15 ani nu se mai creaseră mingi pentru acest joc, fabricile se desfiinţaseră“, zice pasionatul. Nu s-a dat bătut şi a căutat o urmă de meşteşug prin judeţele unde auzise că se produceau mingile în urmă cu mulţi ani.
„Aşa am dat de câteva persoane în vârstă şi de la ei am învăţat secretele producerii mingii de oină, unică în lume. Astfel, am început să le fac din plăcere, împreună cu nişte cusători. Am adunat mingi de oină din dife