Consilierii judeţeni au decis să înfiinţeze un nou operator de apă canal. Noul opertator, Nova Apa Serv va prelua tot patrimoniul şi salariaţii de la Apa Grup, mai puţin datoriile unităţii către stat care se ridică la 15 milioane de euro. În aceste condiţii statul nu mai are nicio şansă să recupereze datoriile.
Toate eforturile de până acum care au fost făcute pentru a ştergerea datoriilor de la Apa Grup nu au avut succes şi de aceea Consililul Judeţean, în subordinea căruia se află operatorul, a fost nevoit să apeleze la o inginerie financiară pentru a scăpa de datoriile la stat. Consilierii judeţeani au fost convinşi de executiv să aprobe înfiinţarea unui nou operator de apă, Nova Apa Serv, care să preia patromoniul de la Apa Grup, dar nu şi datoriile.
Finanţiştii consideră că această manevră poate fi tradusă ca o inginerie financiară de felul celor făcute de „băieţii deştepţi" care trag ţeapă statului. „ Eu dacă aş fi director la Fisc mi-aş face foarte mari probleme pentru că aş trebui să recuperez datorii de la un agent economic mort. Ca specialist pot să spun deschis că aici este vorba de inginerie financiară de felul celor făcute de băieţii deştepţi. Datoriile rămân pe o societate falimentară, iar activile sunt mutate pe un alt egent economic. Practic statul şi-a tras singur ţeapă. Aceste datorii trebuiau recuperate la timp pentru a se regăsi în veniturile bugetului de stat. " a declarat Gheorghe Sorescu, directorul filialei Botoşani al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Cetăţenii vor fi afectaţi doar indirect de acesată mişcare pentru că bugetul statului va fi mai sărac cu 15 milioane de euro, însă pe de altă parte vor avea de câştigat pentru că vor avea un nou operator de apă canal care va fi mai funcţional de cât Apa Grup.
Citiţi mai multe amănunte mâine în Adevărul de Seară