Munţii chelesc la Obârşia Lotrului, în judeţul Vâlcea. În loc nu creşte nimic. Păduri întregi au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului.
Cu drujbe, topoare, buldozere şi tractoare, oamenii au lăsat zone de câte cel puţin zece hectare ştirbe, numai cu cioate. Se lucrează zilnic, la foc continuu. În urmă rămâne o imagine apocaliptică. Dacă sunt legale sau nu exploatările de la Obârşia Lotrului nu ştiu nici autorităţile, pentru că „e departe, e zăpadă şi se ajunge greu”, precizează coordonatorul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu-Vâlcea. Noi am reuşit să ajungem.
Copacii se mută în şanţ
Drumul care coteşte de la Voineasa spre Petroşani e închis. Sunt în jur de 60 de kilometri. Însă, în fiecare dimineaţă, în jurul orei 9.00, maşina de la Drumuri şi Poduri urcă drumul înfundat şi dă cu material antiderapant pentru a mai domoli din gheaţă şi zăpadă. Probabil pentru turişti.
Însă, după ce am lăsat vreo 30 de kilometri civilizaţia în urmă şi am ajuns în creierii munţilor, lucrurile se clarifică. Autoutilitare goale sau cu câte două remorci cu buşteni urcă şi coboară.
După aproximativ alţi zece kilometri, de-o parte şi de alta a drumului apar buşteni aruncaţi. Nu foarte groşi şi tăiaţi de curând, de o zi sau două, după zăpada care s-a depus pe ei. La câţiva metri mai sus, pe o tablă ruginită se mai distingea cu greu mesajul: „Cetăţeni! Pădurile sunt bogăţii ale ţării, să le apărăm de foc!”.
Puţin mai încolo, după cinci minute de mers cu maşina, se întrevede soarele printr-o perdea de brazi, lăsaţi pentru a masca zona defrişată. O stivă cu buşteni încropită la marginea drumului şi o maşină cu o pătură pe parbriz stau abandonate lângă un vagon muncitoresc. După rândul de brazi, care a rămas ca un gard, se întinde un teren de peste 5 hectare, pustiu.
@N_P