Alegerile prezidenţiale au demonstrat că alianţele politice ar putea „îndulci" eşecul unor candidaţi. Însă în mintea unor lideri politici scorul fără precedent înregistrat de un candidat al PSD într-o confruntare de acest gen a generat şi alte idei.
Este cazul preşedintelui fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, omul care a dovedit că, prin abilitate, şi dacă deţii un partid de buzunar îţi poţi asigura prezenţa în Parlamentul României. De curând, acesta a trimis o scrisoare deschisă a căror destinatari sunt lideri din conducerea PSD şi PNL. Motivul redactării epistolei: lansarea unei propuneri care, în opinia sa, va avea efectul scontat abia în 2012. Dan Voiculescu îi îndeamnă pe mai marii celor două formaţiuni politice, aliaţi - subteran sau la vedere - cu ştate vechi de altfel, să formeze „Alianţa Social - Liberală". În viziunea conservatorului şef, noua coaliţie ar urma să aibă un program comun şi să funcţioneze până în anul electoral 2012, când ar reuşi să doboare guvernarea PD-L, precum şi un guvern din umbră.
Oficial, propunerea lui Voiculescu ar avea ca principal scop asigurarea alternanţei la putere, însă, demersul său ar putea avea şi un alt substrat: propulsarea conservatorilor la guvernare... tot pe spatele PSD, dar şi cu ajutorul PNL.
Cum era de aşteptat, legalizarea alianţei PSD - PNL nu este văzută cu ochi buni de liberali. Preşedintele organizaţiei judeţene PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a fost cât se poate de explicit. „Acest proiect nu poate fi viabil. O alianţă PSD - PNL este contra-naturii, nu o văd realizabilă", a declarat liderul PNL. Pentru a-şi susţine afirmaţiile anterioare, Dragomir a subliniat că PNL este un partid de dreapta, iar liberalii nu consideră corect să se îndrepte spre stânga. „Că am colaborat sau vom mai colabora punctual, este altceva. În PNL foarte mulţi membri au ales partidul, în pr