0800.080.100. Peste 30 de persoane cu depresii puternice sună zilnic la acest număr. Un tânăr din patru se gândeşte la moarte. Sursa: Shutterstock
„Alo, am rămas şomer, sunt plin de datorii şi îmi vine să mă arunc de la balcon.” „Alo, tatăl meu m-a violat aseară.” „Alo, copilul a vrut să se spânzure, ce să fac?”
Nu sunt farse, ci strigătele de ajutor ale unor oameni care vor să-şi încheie socotelile cu viaţa. Sau ale celor care n-au avut ochi să vadă ce se întâmplă cu cei din jurul lor. Necazurile le sunt ascultate gratuit, la 0800.080.100, linia telefonică deschisă în urmă cu trei luni la Obregia din Capitală, la „Centru de Prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi”.
Media zilnică este de 34 de apeluri, ceea ce înseamnă că, lunar, 1.020 de deprimaţi au nevoie de un specialist. În weekend sunt mai mulţi.
Patru tineri din zece sunt tentaţi să se sinucidă
Că tânăra generaţie are gânduri sinucigaşe o dovedesc şi cazurile cutremărătoare din ultima perioadă: pe 10 ianuarie, o elevă de 16 ani din Hunedoara s-a omorât din cauza profului de mate. Trei zile mai târziu, o tânără din Constanţa şi-a luat viaţa după ce a văzut filmul „Avatar”.
Pe 20 ianuarie, un băieţel de 13 ani, din Timiş, s-a spânzurat după ce părinţii i-au interzis calculatorul. În România, patru tineri din zece au tentaţia sinuciderii. Problemele de la şcoală, din familie, prietenii şi singurătatea, sunt principalele cauze care îi fac să recurgă la asemenea gesturi.
Îngerii salvatori
Dacă te bântuie gânduri de moarte, poţi să scapi de ele. Centrul de Prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi are sediul într-o clădire veche a Spitalului „Alexandru Obregia”. Două camere înguste, cu tavanul înalt. O măsuţă, două scaune, un dulap şi un radio. Şi, cele mai importante elemente: