Exista parerea preconceputa conform careia toate grasimile sunt rele si ar trebui evitate. Insa lucrurile nu stau deloc asa, unele grasimi fiind benefice - este vorba despre cele nesaturate, care te ajuta sa-ti cobori nivelul colesterolului rau (LDL) si sa-l ridici pe cel bun.
Aici intra grasimile polinesaturate (cum ar fi acizii grasi omega 3 si cei grasi omega 6) si cele mononesaturate, bogate in Vitamina E.
Cat despre grasimile rele, cele saturate, acestea maresc riscul de boli de inima. Se recomanda ca acestea sa nu reprezinte decat 7% din totalul caloriilor zilnice.
Realsimple.com te invata cum sa-ti alegi alimentele, in functie de tipul grasimilor continute. Daca nu vrei sa te uiti de fiecare data pe eticheta, retine ce nu ar trebui sa iti lipseasca din alimentatie si ce ar trebui sa incerci sa eviti.
Alimente benefice
Chiar daca contin si grasimi saturate, urmatoarele alimente sunt considerate prietenoase cu inima, deoarece coboara nivelul colesterolului rau si il ridica pe cel al colesterolului bun.
Uleiul de rapita contine 7% grasimi saturate, avand avantajul ca e o sursa bogata de acizi grasi omega 3. Are o aroma neutra, ceea ce il face usor de utilizat. Un dezavantaj ar fi faptul ca are mai putini antioxidanti decat uleiul de masline, de exemplu. Se intalneste in dressingurile pentru salate si cateva tipuri de margarina.
Uleiul de floarea-soarelui contine 10% grasimi saturate, insa este foarte bogat in grasimi nesaturate. Din pacate oxideaza, asa ca nu poti avea incredere totala in mancarea servita la restaurant.
Uleiul din porumb contine aproximativ 13% grasimi saturate, fiind folosit in sosurile pentru salate, chipsuri, margarine, popcornul pentru cuptorul cu microunde. Reprezinta o buna sursa de acizi grasi omega 6, avand avantajul ca are un gust neutru. Adesea es