Fiecare început de an programează un stagiu de pregătire foarte dur. După ce trec testul Cooper, karateka trebuie să îşi demonstreze calităţile tehnice în sală.
Dreptul de a participa în concursurile naţionale de karate tradiţional se câştigă în urma unor stagii de pregătire extrem de dure.
„Cei care nu trec aceste teste, nu se pot înscrie în competiţiile naţionale. Nu este uşor, dar trebuie să menţinem standardele pentru că sportivii români se află pe primul loc la nivel mondial în concursurile de karate stil Shotokan-Fudokan”, a precizat Dan Stuparu, preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional.
Stagii de pregătire regionale
Stagiile de pregătire se organizează în primele şase săptămâni ale anului, în trei oraşe. „Sportivii din Muntenia au fost testaţi la Ploieşti, cei din Ardeal sunt testaţi la Oradea, iar karateka legitimaţi la cluburile din Moldova vor fi verificaţi săptămâna viitoare la Piatra Neamţ”, a adăugat Dan Stuparu. La Oradea au fost prezenţi sâmbătă şi duminică 75 de sportivi.
„Karateka sunt repartizaţi pe categorii de vârstă: cadeţi, juniori, tineret şi seniori. La stagiul de pregătire din acest an au venit sportivii legitimaţi la cluburi din Oradea, Cluj, Hunedoara, Deva, Dej, Arad şi Zalău”, a spus Pavel Vancea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Karate Tradiţional. După ce ieri, sportivii au participat la testul Cooper, astăzi au fost programate probele tehnice. „Până la a-şi demonstra calităţile tehnice, sportivii trebuie să treacă o altă probă fizică. Fetele, de exemplu, trebuie să execute 25 de flotări, sărituri cu genunchii la piept, abdomene şi echere fără întrerupere, contra cronometru. Abia după ce trec această probă au dreptul să participe la cea tehnică, specifică stilului”, a spus Dan Stuparu. Oficialul a recunoscut însă că nu numai sportivii sunt testaţi la fiecare început de an.
„Antreno