O clauza neinsemnata introdusa in contractul cu un partener de afaceri sau cu un angajat poate aduce companiei pagube imense, care sa-i afecteze serios profitul, spune Iulian Patrascanu, managing partner al firmei de avocatura Fine Law Patrascanu&Asociatii. El a explicat pentru DailyBusiness.ro cum pot preintampina companiile, dar si angajatii lor, riscurile profesionale de acest gen.
DailyBusiness.ro: Lucrati intr-un domeniu cu o denumire neclara pentru multa lume. Ce inseamna compliance-law?
Iulian Patrascanu: Inseamna conformitate cu legea, adica ce trebuie sa faca o societate ca sa nu incalce legea, sa preintampine anumite riscuri. Riscul odata materializat poate atrage amenzi, iar sanctiunile sunt nedeductibile, deci vor ataca agresiv profitul unei companii.
DB: Vorbim totusi de companii mari, cu departamente juridice puternice. De ce nu reusesc ele sa acopere toate problemele legislative si ar avea nevoie de ajutor din afara?
IP: De multe ori, companiile lucreaza cu o firma de avocatura, pentru actele pe care le semneaza angajatii la incadrare. Dar, echipa de HR, atunci cand intocmeste actele pentru fiecare angajat, modifica datele contractului fara sa cunoasca riscul legislativ pe care si-l asuma adaugand noile clauze.
Sau, cei din vanzari, atunci cand negociaza cu clientul, accepta unele modificari pe care acesta le cere, desi contractele sunt intocmite de juristi intr-o anumita forma. Departamentul de vanzari face in contract acele modificari pentru a incheia tranzactia, dar fara a mai trece actele pe la juristi, si asa apare greseala.
Cum poti fi dat in judecata pentru ca ai stabilit gresit termenele de plata
IP:Iata un exemplu cum o companie ajunge sa fie data in judecata. Am avut un caz din acesta cu un producator. El incasa de la clienti in termeni de 45 de zile, si platea furnizorul in 15 zile