16 copii talentaţi din Braşov au susţinut un spectacol special dedicat colegilor lor, bolnavi de autism. Radu a avut prima expoziţie de desene, iar Robert a vorbit în 15 limbi străine.
Radu şi Robert Plopeanu au fost în centrul atenţiei, acum câteva zile, pe scena Centrului Cultural Reduta şi au plecat, de la spectacolul pe care l-au „găzduit", mai bogaţi cu zeci de prieteni.
Colegi de şcoală, profesori şi părinţi, cu toţii au umplut, până la refuz, sala Reduta, pentru a afla ce au de arătat cei mai dotaţi copii ai Şcolii Generale nr. 6. Copiii, campioni naţionali sau europeni în demonstraţii profesioniste de atitudine, pianişti, dansatori, membri în corurilor din Europa sau SUA au fost declaraţi de specialişti ca fiind supradotaţi.
Robert este pasionat de limbi stăine. Radu, în schimb, iubeşte benzile desenate. Încă din primii ani de viaţă şi-a exersat talentul desenând pereţii. Primele sale cuvinte au fost nişte reproduceri în limba engleză.
Cei doi copii au un coeficient de inteligenţă peste medie şi au reuşit să se integreze într-un colectiv de elevi normali, în ciuda greutăţilor pe care le-au avut la început. Acum au 13 ani. Robert a avut ocazia să vorbească în peste 10 limbi străine cu o fluenţă perfectă, iar Radu a trăit emoţia primei sale expoziţii de desene, care a putut fi admirată de toţi colegii săi de şcoală.
Şanse la independenţă
Radu şi Robert Plopeanu sunt doi copii autişti care fac parte din categoria cazurilor fericite din România. Cei doi au reuşit să spargă stereotipurile, cu ajutorul oamenilor pe care i-au întâlnit, dar mai ales cu ajutorul mamei lor, Gabriela Plopeanu, preşedinta Asociaţiei „Copiii de Cristal", care luptă pentru dreptuirle oamenilor cu probleme de autism.
„Robert şi Radu sunt nişte copii norocoşi pentru că au avut bafta de a întâlni cadre didactice care i-au înţeles, i-a