Omenirea are nevoie de un tratat de pace care sa previna ca atacurile informatice sa se transforme intr-un razboi, a declarat seful principalei agentii ONU pentru comunicatie si tehnologie, transmite AFP. Hamadoun Toure, secretarul general al International Telecommunications Union, a facut aceste afirmatii in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.
Oficialul a propus un acord prin care statele se angajeaza sa nu atace informatic alta tara. "Un razboi informatic ar fi mai rau decat un tsunami, ar fi o catastrofa", a spus Toure, dand ca exemplu atacul realizat impotriva Estoniei anul trecut. Potrivit declaratiilor sale, acordul ar fi ca un tratat de pace: tarile vor trebui sa garanteze protectia cetatenilor si dreptul acestora de a accesa informatii, vor promite sa nu adaposteasca teroristi cibernetici si "vor trebui sa isi ia angajamentul ca nu se vor ataca una pe cealalta".
Declaratia lui Toure a fost facuta in contextul discutiilor de la Davos despre atacurile lansate din China impotriva Google.
La randul sau, directorul de cercetare si strategie al Microsoft, Craig Mundie, a spus ca "exista cel putin 10 tari pe glob a caror abilitate online este suficient de sofisticata pentru a lansa atacuri informatice". "Internetul este cel mai mare centru de comanda si control pentru oricare criminal informatic", a spus el, adaugand ca Statele Unite, China, Rusia, Israel si Franta sunt printre cele circa 20 de tari angajate intr-o cursa a inarmarilor informatice, pregatindu-se pentru posibile confruntari pe Internet.
Mundie si alti experti au afirmat ca exista o necesitate tot mai mare de a proteja Internetul impotriva fraudelor, a spionajului si a raspandirii de virusi. "Avem nevoie de un fel de Organizatie Mondiala a Sanatatii pentru Internet", a declarat el.
Mundie a spus ca internautii ar trebui sa aiba un fel d