Pensionarii trag de-o plapumă care nu-i poate acoperi pe toţi. Misiunea ingrată a guvernului este să decidă pe cine lasă cu picioarele dezvelite. Sursa: Arhiva EVZ
Mărirea numărului de contribuabili nu va rezolva fragilitatea sistemului de pensii, spun specialiştii. Beneficiarii pensiilor speciale, actuali şi viitori, s-au revoltat la ştirea că, prin recalculare, veniturile lor vor scădea, până în apropierea pensiilor „civile”.
Mai mult, îngheţarea veniturilor pentru pensionari şi bugetari ameninţă sectorul privat, ai cărui salariaţi sunt de trei ori mai numeroşi ca angajaţii de la stat. Pensiile private apar acum ca o soluţie pentru un viitor decent al celor care vor ieşi din activitate peste mulţi ani.
Armata murmură
În cazul militarilor, modificările prevăd renunţarea la multe dintre criteriile de calcul actuale. Până acum, se ţinea cont de valoarea gradului, a funcţiei, a decoraţiilor după 15, 20, 25 de ani în slujba patriei, grupa de muncă, solda de merit. Noul proiect al legii prevede renunţarea la aceste repere, provocând nemulţumirea cadrelor militare.
Dar fiecare categorie profesională trage plapuma noii legi pe partea sa, sperând să scape chiar dacă asta înseamnă să-i dezvelească pe ceilalţi. „Guvernul este pe cale să excludă din lege câteva dintre categoriile sociale favorizate de pensii speciale”, a remarcat vicepreşedintele confederaţiei sindicale Cartel ALFA, Petru Dandea.
„Modul de indexare propus de noua lege va crea discrepanţe enorme! Indexarea cu rata inflaţiei nu asigură cine ştie ce bani în plus. Un pensionar care are 1.000 de lei lunar în 2010 va primi la anul în jur de 80 de lei, suplimentar. În timp ce salariile vor ţine pasul cu dezvoltarea economică din diverse domenii, crescând într-un ritm mult mai rapid”, explică sindicalistul.
„Ferma animalelor”, e