Compatrioţii se plâng că trebuie să trimită mai mulţi euro în ţară pentru ca rudele lor să nu iasă în pierdere atunci când schimbă banii primiţi pentru a face rost de lei. Dacă pentru majoritatea românilor din ţară un leu mai puternic înseamnă o putere de cumpărare mai mare, pentru cei din străinătate situaţia este diferită.
Obişnuiţi, în viaţa de zi cu zi, să-şi facă socotelile în euro, moneda în care sunt plătiţi, mulţi compatrioţi din Peninsula Iberică sunt nevoiţi să calculeze în lei sumele pe care le trimit acasă.
Citește și:
Stau la cozi pentru a trimite pachete acasă
„Am trimis acasă un pachet de 500 de euro"
Mai bine cerşesc decât să vină acasă
"Acasã nu mai este România"
Românii preferă să trimită bani prin autocar
Acest lucru se întâmplă mai ales de când leul s-a întărit. Un român care lucrează în Spania şi trimite bani în ţară pentru a plăti o rată la bancă de 1.000 de lei va avea nevoie de aproximativ 230 de euro, la un curs de 4,35 lei/euro, şi de 245 de euro la un curs de 4,1 lei/euro.
De asemenea, un leu mai puternic înseamnă mai puţini bani în mână pentru rudele de acasă care primesc lunar ajutoare băneşti de la românii din Spania.
Mioara Popa, în vârstă de 37 de ani, originară din Bucureşti, trimite în fiecare lună 350 de euro familiei sale din România. Ea a cumpărat, cu credit de la bancă, un teren pentru care trebuie să plătească lunar o rată de 180 de euro.
„În fiecare lună trimit 350 de euro acasă, 180 pentru a plăti creditul şi restul pentru familie. Părinţii mei sunt mai afectaţi decât mine de scăderea cursului la euro, pentru că le rămân mai puţini bani. Indiferent dacă valoarea unui euro creşte sau scade, eu nu-mi pot permite să trimit acasă mai mult de 350 de euro", explică Mioara.
Investiţii riscante