Nu mai puţin de 468.000 de persoane din întreaga lume - circa 60% din victimele dezastrelor naturale produse în ultimii 10 ani - au murit din cauza cutremurelor, arată concluziile unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, citat de BBC News.
VEZI AICI SIMULARE BBC: CUM SE PRODUC CUREMURELE
„Aceste fenomene sunt cei mai de temut criminali ai naturii şi ameninţă în continuare viaţa a milioane de oameni din toată lumea", avertizează Margareta Whalstrom, specialistul în seismologie din cadrul Naţiunilor Unite.
Asia, cel mai afectat continent
Între anii 2000 şi 2009, furtunile au ucis 22% din victimele dezastrelor naturale din ultima decadă, în timp ce temperaturile extreme au provocat moartea a 11% din acestea.
Cu alte cuvinte, 3.852 de calamităţi naturale au ucis peste 780.000 de oameni, potrivit Centrului de cercetare a epidemiologiei dezastrelor.
Asia a fost continentul cel mai grav lovit în urma producerii a 85% din toate dezastrele naturale existente. Valurile tsunami au omorât în 2004 peste 220.000 de asiatici, în timp ce au fost devastate toate zonele costiere din jurul Oceanului Indian.
Aproape 140.000 de persoane au murit în 2008, când ciclonul tropical Nargis a devastat sudul Myanmarului, cea mai mare ţară din sud-estul Asiei, iar valul de căldură din 2003 a ras de pe faţa pământului 72.000 de europeni.
Cutremurul din Haiti produs anul acesta, la 12 ianuarie, a avut o magnitudine de 7 grade Richter, dar dacă unele clădiri erau construite pe fundaţii mai solide, şi nu direct pe sol, multe dintre victime ar fi scăpat cu viaţă, arată expertul Chuck De Mets, citat de publicaţia „New Scientist".
Potrivit acestuia, California, de exemplu, ar fi fost mult mai puţin afectată de un cutremur asemănător: „Construcţiile solide ar fi salvat vieţi".