Introducerea taxei fast-food ar putea duce la cresterea preturilor alimentelor fast-food cu peste 20% si la disponibilizarea a peste 36.000 de salariati, aproape 20% din personalul din industria alimentara, potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea si presedintelui Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu. Ministerul Sanatatii, pe de alta parte, spera ca in urma colectarii acestei taxe sa stranga suma de aproximativ 1 mld. euro, bani care urmeaza sa fie folositi pentru sustinerea programelor nationale de sanatate. Cum comentati proiectul de lege aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Sanatatii care starneste controverse intre autoritati, multinationale si patronatele din industria alimentara?
Minea a declarat, luni, in cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food, ca pretul alimentelor fast-food ar creste in medie cu peste 20%, dar ca vor exista produse al caror pret va fi majorat si cu mai mult de 30%.
Taxa propusa de Ministerul Sanatatii nu este asa cum gresit se spune”taxa pe fast-food” ci este o taxa aplicabila tuturor alimentelor, datorita criteriilor sare, zahar, grasimi si aditivi. Daca taxa se va aplica doar pe anumite categorii de alimente, inseamna discriminarea acestora in raport cu altele care au acelasi continut de sare, zahar si grasimi.
Presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a adaugat ca introducerea taxei ar putea duce la la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adica peste 36.000 de persoane.
Ministerul Sanatatii considera ca cifrele si procentele avansate luni de catre reprezentantii patronatelor sunt nerealiste si nu au baza de calcul
Ministerul Sanatatii considera ca cifrele si procentele avansate luni de catre reprezentantii patronatelor din industria alimentara privind instituirea unei contributii pentru de