Producători ecologici şi tradiţionali din zona Ardealului îţi umplu cămara din câteva click-uri. O asociaţie de producători lansează azi, la Cluj, „Coşul ţărănesc“ - un sistem de livrare la domiciliu a alimentelor ecologice şi tradiţionale.
Nouă producători agricoli din cinci judeţe din Transilvania au pus pe picioare o metodă nouă în România pentru vânzarea produselor tradiţionale şi ecologice. Oferta ardelenilor bio cuprinde fructe, legume, sucuri de fructe, cătină, dulceaţă de casă, brânză de burduf, caşcaval, cârnaţi, slănină, tobă.
Tot din producţia ţăranului român, clientul poate comanda paste făinoase de casă, miere de albine de toate soiurile, prăjituri şi vinuri de calitate, adică aproape tot ce se poate cumpăra în present şi din piaţă. Produsele bio şi tradiţionale cu certificat vor putea fi însă comandate şi online. În plus, ele le pot fi aduse doritorilor la uşă.
„Coşul ţărănesc", cum este denumit programul, se aplică cu succes în Statele Unite ale Americii şi în unele ţări din Europa. Sistemul de distribuţie din zona Ardealului va fi gestionat de o echipă operativă, care va încheia abonamente cu consumatorii, va prelua comenzile de la aceştia şi le va transmite agricultorilor.
Programul este lansat, astăzi, la Cluj-Napoca, de către asociaţia „Agroecologia", din care face parte şi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
Grupul de agricultori care lansează „Coşul ţărănesc" a pus mână de la mână pentru a porni afacerea. Într-o primă fază, reţeaua de distribuţie va funcţiona în judeţul Cluj, urmând ca, pe parcurs, să fie extinsă şi în celelalte judeţe.
Produse proaspete, o dată pe săptămână
Fiecare dintre cei nouă producători agricoli au propriile ferme, fie cu produse tradiţionale, fie cu produse ecologice, fie se află în perioada de conversie spre producţia ecologică sa