„Evenimentul zilei” demarează, începând de astăzi, o campanie care vine în sprijinul microîntreprinderilor pentru a le ajuta să aleagă în ce formă să-şi continue activitatea. Sursa: Northfoto
Toată zona e moartă, multe dintre magazinele vecine s-au închis”, spune Gheorghe Pană, care, cel puţin până acum, a reuşit să ţină deschisă o cizmărie în zona Piaţa Matache din Capitală. În micul sediu al firmei, sunt expuse şi mai multe perechi de încălţăminte, pe care bărbatul, în vârstă de 57 de ani, le ia de la alţi producători români, în speranţa de a vinde ceva.
Însă „de prin noiembrie 2008 nu se mai vinde mai nimic”, se plânge micul întreprinzător.
Pentru că sursa veniturilor firmei este serviciul de reparaţie a încălţămintei, Gheorghe Pană a decis, în 2007, să opteze pentru sistemul de impozitare pe venitul microînteprinderii care, la acel moment, era de 2%. Societatea cu numai doi angajaţi - el şi fiul său - şi cu afaceri mult sub limita de 100.000 euro pe an s-a încadrat fără probleme în această categorie.
Între timp, taxa a ajuns la 3% în 2009. Cea mai grea lovitură însă a venit în chipul impozitului minim, introdus începând cu luna mai 2009 pentru toate companiile din România, indiferent de domeniul de activitate.
Trecerea la PFA, soluţia optimă
Din această cauză, mai mult decât impus de trecerea de la taxarea de 3% pe venit la 16% pe profit, omul se gândeşte serios să închidă SRL-ul şi să-şi înfiinţeze un PFA (persoană fizică autorizată). În prezent, Gheorghe Pană prospectează terenul. „Pe PFA nu-i controlează nimeni. Iar la noi vin mereu în controale. Garda Financiară a fost de două ori, anul trecut”, aduce el un argument în plus.
La venituri de circa 3.000 de lei pe lună, micul atelier are cheltuieli de circa 2.300 de lei. Impozitată cu 3% pe venit, firma plătea la stat 1.