Repartitoarele individuale şi robinetele termostatice sunt eficiente atunci când sunt neacoperite, iar ferestrele sunt închise. Montarea repartitoarelor individuale şi utilizarea corectă a acestora poate reduce costurile lunare ale unei familii cu energia termică cu peste 30%. Acesta este primul lucru pe care îl pot face românii, fără a mai aştepta investiţiile autorităţilor locale în reabilitarea sistemului de încălzire. Sursa: EVZ
1 /.
Recomandări de utilizare
„Instalarea de repartitoare de costuri şi de robinete termostatice este cea mai ieftină formă de economisire a energiei. Într-un an şi jumătate - doi, banii sunt înapoi în buzunar”, a declarat Petco Uzunov, directorul Techem România, unul dintre furnizorii de echipamente şi servicii în domeniul energiei. El susţine că, prin contorizarea individuală, oamenii devin astfel mai atenţi cu factura lor.
Uzunov le recomandă utilizatorilor ca, în perioadele în care aerisesc încăperile, să închidă robinetul termostatic, căci vor înregistra consumuri mai mari cu 10%-15%. Cum se explică asta? Când senzorul robinetului va „simţi” aerul rece, va permite creşterea temperaturii din radiator.
„Astfel, căldura mai multă va fi înregistrată de repartitor, dar ea se pierde pe fereastră”, a explicat oficialul Techem. Totodată, este bine ca temperatura din încăperi să fie reglată prin robinetul termostatic în funcţie de tipul camerei.
Ar trebui încălzite mai mult camera de zi şi baia, iar bucătăria, holul sau dormitorul mai puţin. „Orice grad de temperatură redus în încăpere înseamnă 6% economie la consum”, afirmă Uzunov.
El mai spune că robinetele şi repartitoarele nu trebuie acoperite, deoarece împiedică funcţionarea corectă a senzorilor. „Apăruse ideea de fraudare a repartitorului prin acoperirea cu un prosop umed. E o greşeală: în primul rând, p