Statul va plati anul acesta 180 de milioane de euro fermierilor ca subventii pentru vaci pe baza datelor de acum doi ani, din ianuarie 2008, chiar daca in ultimii doi ani unii crescatori au mai cumparat animale pentru a-si extinde exploatatia, iar altii le-au vandut si incaseaza banii pe nedrept.
Fermierii primesc din fonduri europene circa 500 de lei pe cap de animal, cu conditia sa fi declarat un efectiv de minimum trei animale in ianuarie 2008.
"Asta a fost negocierea cu Bruxellesul. Chiar daca ai declarat ca ai trei vaci si ti-ai mai cumparat acum 10, vei primi subventie tot pentru trei, iar daca aveai 10 vaci acum doi ani si acum mai ai trei, statul iti da banii pentru 10", explica reprezentantii ministerului mecanismul de plati. Astfel, daca un fermier avea doua vaci la 1 ianuarie 2008 si a mai cumparat una pentru a avea in ianuarie 2009 trei, peste plafonul minim, nu a primit subventie.
Uniunea Europeana a stabilit, la inceputul lui 2008, un plafon maxim de 180 de milioane de euro pentru 1,2 milioane de bovine ca subventie pe cap de animal.
Zeci de postari pe internet anunta vanzarea fie a "zece vaci de lapte" sau a unei "ferme de 200 de vaci", fie a unor vaci de rasa. "Eu am vandut in primavara patru vaci, mai am 30 din cele 34 declarate acum doi ani. Deocamdata nu stiu cum se va mai da subventia, dar pana acum am luat subventii. Intr-un an se fac miscari de animale, de aceea sistemul de plati nu este corect", spune Ioan P. din Satu Mare, care crede insa ca subventiile se pot micsora daca la un control efectuat de Autoritatea Sanitar Veterinara fermierul nu detine toate animalele pe care le-a declarat.
Autoritatile spun insa ca singura conditie a Comisiei Europene este ca fermierul sa continue sa aiba exploatatie agricola (teren si efectiv de animale). "Nu il putem obliga pe agricultor sa pastreze numarul de animale pe care