Au fost stabilite contracte cu BEI, BERD şi un investitor japonez
Pentru cei 3.000 km sunt necesare 8 miliarde de euro
Acţionarii proiectului european de gaze naturale Nabucco vor să semneze, până la sfârşitul acestui an, contractele de finanţare pentru cele aproape 8 miliarde de euro necesare construirii gazoductului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal, discuţiile pentru strângerea celor 7,9 miliarde de euro necesare construirii conductei de aproape 3.000 de kilometri între graniţele estice ale Turciei şi Austria sunt în plină desfăşurare, însă niciun contract nu a fost semnat.
"Obiectivul nostru este de a avea până la finele lui 2010 contracte cu investitori şi decizii de investiţii din partea membrilor consorţiului Nabucco", a precizat Dolezal citat AFP şi Mediafax.
Acţionarii Nabucco sunt companiile Transgaz, OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia).
Din 2014 ar putea fi o alternativă a gazelor ruseşti
Iniţiatorii proiectului, sprijiniţi de Uniunea Europeană (UE), vor să ofere statelor europene, începând cu 2014, o alternativă la importurile de gaze din Rusia.
Alimentarea cu gaze naturale ruseşti a multor ţări UE a fost afectată la începutul anului trecut de diferendele financiare dintre autorităţile de la Moscova şi cele din Ucraina, stat important pentru tranzitul gazoductelor ruseşti spre Uniune.
Dolezal a adăugat că au fost stabilite contracte cu Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi cu un investitor japonez, atras de perspectivele de export ale proiectului.
Pentru a convinge, Nabucco - jumătate din capacităţile sale vor fi rezervate proprietarilor - trebuie să pună pe masă comenzi formulate de importatori de gaz, pentru a spera să atragă investiţi